KPN en Ziggo zijn de twee grootste aanbieders van internet, bellen en televisie in Nederland. Daardoor kan het best lastig zijn om een goede keuze te maken. Om deze reden is het goed om te letten op een aantal zaken, zoals bijvoorbeeld: de beschikbare abonnementen, de snelheden van het internet, de stabiliteit van de verbinding, vaste telefoon mogelijkheden, Wifiservice van providers, het overstappen naar een andere provider en eventuele prijsverhogingen in het verleden. Voordat je een keuze maakt, doe je er goed aan beide providers met elkaar te vergelijken.
Vergelijk de prijzen
KPN
Razendsnel internet en veel TV
- Glasvezel internet tot in huis
- Veel HD zenders
- Betrouwbaar en snel internet
Ziggo
Snel internet en ruime TV pakketten
- Glasvezel tot in de straat en coax tot in huis
- Hele grote dekking
- Snel geleverd
Daarnaast is het ook goed om te kijken naar wat de digitale televisie bij deze twee providers allemaal te bieden heeft. Hoe ziet het zenderpakket eruit en wat kun je met interactieve televisie? Beide providers bieden een aantal zenders al aan in 4K-resolutie. Dat is belangrijk, want steeds meer moderne televisies ondersteunen deze resolutie. Om deze reden kies je dan ook het liefst een zenderpakket met zoveel mogelijk zenders van 4K-kwaliteit.
Belangrijk is om ook te kijken naar de gebruikte techniek van Ziggo of KPN. Zo maak je bij KPN doorgaans gebruik van glasvezel, of waar dat niet beschikbaar is, DSL. Ziggo maakt altijd gebruik van kabel internet. Dat betekent dat Ziggo altijd via de coaxkabel de internetverbinding in huis levert, terwijl het glasvezelnetwerk loopt tot in de verdeelkasten. Om deze reden zijn de snelheden bij KPN op het glasvezelnetwerk symmetrisch. Je krijgt even veel downloadsnelheid als uploadsnelheid. Bij Ziggo gelden er beperkingen, wat kan betekenen dat de snelheid van het downloaden veel hoger ligt dan de uploadsnelheden.
Ten slotte is het ook goed om te kijken naar de apparatuur die je krijgt. Alle providers leveren doorgaans hun eigen apparatuur. Bij Ziggo krijg je de zogenaamde Media Connect Box. Dit is een naam die Ziggo vaak zelf bedacht heeft. Deze routers en ontvangers worden namelijk door een externe fabrikant gemaakt. Bij Ziggo is het vaak technisch lastig om een eigen router te kiezen. Dat kan wel: door de router van Ziggo in bridge mode te laten zetten kun je een eigen router kiezen.
Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de glasvezel of DSL-verbinding van KPN. De meeste DSL-routers hebben een standaardprofiel voor KPN, waardoor je in een paar muisklikken al verbonden bent met het netwerk. KPN biedt ook voor glasvezel de mogelijkheid om gebruik te maken van je eigen glasvezelrouter, maar raadt dat af. Bij KPN wordt er bij glasvezel een zogenaamde NT glas-ontvanger (‘media converter’) geplaatst bij installatie. Op deze ontvanger sluit je je ethernetkabel aan die je vervolgens op je router plaatst. Uiteraard is het ook mogelijk om de meegeleverde router van KPN gebruiken. Dit is altijd de zogenaamde ExperiaBox. Deze ExperiaBox wordt in verschillende versies geleverd en regelmatig voorzien van updates aan de software. Zo heb je altijd stabiel en veilig internet.
Ziggo of KPN alles in 1
Zowel Ziggo als KPN bieden alles in 1-abonnementen aan. Dat betekent dat je één abonnement aangaat voor internet, televisie en eventueel voor vast bellen. Op die manier ben je veel goedkoper uit dan als je alle abonnementen los van elkaar af moet sluiten. De kwaliteit van een alles in 1 pakket wordt meestal gewaardeerd via review sites. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt bijvoorbeeld dat de alles in 1-pakketten van KPN iets beter gewaardeerd worden dan hetzelfde pakket van Ziggo.
KPN of Ziggo
Moet je kiezen voor KPN of Ziggo? Je kunt daarvoor kijken naar een aantal belangrijke factoren. Zo is het bij Ziggo mogelijk om je abonnement van Vodafone en alles in 1-pakket van Ziggo te laten combineren. Je krijgt extra’s wanneer je dit doet. Dit is wat de providers ‘quad play’ noemen. Op die manier worden klanten bewogen om al hun diensten bij één aanbieder onder te brengen. Bij Ziggo krijg je korting op je mobiele abonnement als je deze diensten met elkaar combineert.
Ook KPN biedt uiteraard de mogelijkheid om kortingen te verkrijgen als je een mobiel abonnement afsluit, samen met een alles in 1-pakket. Denk bijvoorbeeld aan korting op het mobiel abonnement. Of als je KPN en Simyo met elkaar combineert, krijg je een verdubbeling van de databundel. Daarnaast is het mogelijk om gratis onderling te bellen of krijg je extra televisiezenders.
Zowel KPN als Ziggo bieden een internetverbinding aan. Ziggo is in de regel iets goedkoper met het aanbieden van een internetverbinding dan KPN. Maar daarbij blijkt ook dat de snelheid van de internetverbinding zelf veel lager ligt. Bovendien werkt het pakket van KPN via DSL of glasvezel. De internetverbinding van Ziggo werkt alleen via kabel. Beide bedrijven beloven goede Wifi. Bij KPN kun je gebruikmaken van Super Wifi en Ziggo biedt tegen betaling de Power Promise voor bestaande klanten aan.
Moet je KPN of Ziggo kiezen voor televisie? Beide providers bieden bij een instapabonnement al televisiezenders aan. Daarbij heeft KPN iets meer televisiezenders in HD-kwaliteit dan Ziggo. Je krijgt bij KPN ongeveer 65 zenders in het standaardpakket en 1 HD TV-ontvanger is bij de prijs inbegrepen. Je hebt de mogelijkheid om gebruik te maken van Programma Gemist, waarmee je tot 7 dagen na de uitzending terug kunt kijken. Met Begin Gemist kijk je het programma vanaf het begin terug. Eventueel kun je tegen betaling ook een dienst afsluiten om zenders op te nemen. Het is mogelijk de bundel verder uit te breiden met extra TV-zenders, zoals ESPN of Viaplay.
Bij Ziggo krijg je een Mediabox. Dit is de ontvanger van digitale televisiezenders. Tevens breid je tegen bijbetaling je abonnement uit naar meer films, series en sport.
KPN of Ziggo kiezen
Het kan dus best lastig zijn om een keuze te maken. Wil je KPN of Ziggo kiezen? Door op verschillende onderdelen een vergelijking te maken, maak je de beste keuze. Beide bedrijven houden regelmatig mooie acties en geven welkomstcadeaus om zo nieuwe klanten te verwelkomen. Daardoor kun je een behoorlijke korting krijgen op je maandelijkse factuur.