maximale internetsnelheid adres

Door te kiezen voor een provider met snel internet op je adres ben je verzekerd van storingsvrij internet, TV kijken in een goede kwaliteit en stabiele vaste telefonie. Maar wat is eigenlijk de maximale internetsnelheid op jouw adres? Ondanks dat Nederland is voorzien van een goede infrastructuur, is de maximale snelheid niet overal hetzelfde. Dat komt doordat er wordt gewerkt met verschillende technieken om jouw adres van internet te voorzien. Met de postcodecheck op deze pagina weet je binnen een paar tellen uit welke providers je kunt kiezen. Ook is te zien welke techniek er wordt gebruikt. Doe dus eerst de postcodecheck!

Vul je postcode en huisnummer in en bekijk de maximale internetsnelheid

Drie soorten internet

Verspreid over Nederland liggen drie netwerken die invloed hebben op de maximale internetsnelheid die kan worden bereikt. De techniek op jouw adres is bepalend voor de maximale internetsnelheid. Als er meer technieken op jouw adres beschikbaar zijn kun je kiezen voor de techniek die het snelste internet kan leveren. De technieken die worden gebruikt zijn glasvezel, kabel en DSL. Ook de provider is van invloed op de maximale internetsnelheid op het adres. Naast de maximale internetsnelheid zijn ook de prijs en het aantal Tv-zenders argumenten om een provider te kiezen.

Glasvezel internet op je adres

Glasvezel is de nieuwste techniek, waarmee de hoogste maximale internetsnelheid te behalen is. Op dit moment wordt glasvezel uitgerold over het land. Het is nog niet overal beschikbaar. Het fijne van glasvezel is, dat je jouw glasvezelverbinding niet hoeft te delen met andere internetgebruikers. Het kabeltje in jouw woning of bedrijf gaat rechtstreeks naar een verdeelpunt, zodat er een hoge maximale internetsnelheid op je adres kan worden gegarandeerd. Bij glasvezel zijn de maximale download- en de uploadsnelheid gelijk, namelijk 1000 Mbit.

Kabel internet

Kabel internet wordt aangeboden door Ziggo. Het is ontstaan uit het voormalige Tv-kabelnetwerk. Kabelinternet is in bijna het hele land beschikbaar, behalve in Zeeland, want daar is Ziggo niet actief. Ziggo gebruikt een combinatie van glasvezel tot in de straat en kabel naar de woning. Daardoor is de maximale internetsnelheid op je adres vaak net zo snel of bijna net zo snel als glasvezel als het over downloaden gaat. Uploaden gaat een stuk trager. Je mag bij kabelinternet uitgaan van een maximale internetsnelheid op je adres voor het downloaden van 1000 Mbit en voor het uploaden van 50 Mbit. Doe de Ziggo postcodecheck om de snelheid van Ziggo op jouw adres te bekijken.

DSL

Bij DSL wordt gebruik gemaakt van het voormalige analoge telefoonnetwerk, dat woningen van vaste telefonie voorzag. Dat is een techniek waarbij je door middel van koperen kabels wordt aangesloten op een verzamelpunt in de buurt, van waaruit het internetsignaal met snellere verbindingen kan worden verzonden. De maximale internetsnelheid op je adres is bij DSL het laagst van alle beschikbare technieken, omdat er een aanzienlijk verlies van signaal is naarmate je verder van een verzamelpunt verwijderd bent. Door de beperkte capaciteit kun je ook last hebben van buurtbewoners, die op hetzelfde moment online zijn. DSL is minder stabiel dan kabel en glasvezel. De maximale internetsnelheid voor downloaden is 200 Mbit en voor uploaden 30 Mbit.

Welke maximale internetsnelheid heb je nodig op jouw adres?

Het is natuurlijk leuk om te weten wat de maximale internetsnelheid op het ingevulde adres is, maar heb je dat wel nodig? Kiezen voor een provider met een hoge internetsnelheid is tamelijk kostbaar. Als je die snelheid nooit gebruikt is dat een eenvoudige manier om te besparen op de kosten van internet. Hoe kun je bepalen welke maximale internetsnelheid voor jou een goede keus is? Dat hangt af van hoeveel je het internet gebruikt. Houd in elk geval in het achterhoofd dat de downloadsnelheid het belangrijkste is, want die heeft te maken met de snelheid waarmee internetpagina’s worden geopend. Een hoge uploadsnelheid is alleen prettig als je vaak met meerdere personen tegelijk wilt streamen.

Een goede richtlijn voor de aanbevolen maximale internetsnelheid op jouw adres is te kijken naar de grootte van je huishouden. Wie alleen of met twee personen een woning heeft, hoeft geen sneller internet te hebben dan 40 Mbit downloadsnelheid en 5 Mbit uploadsnelheid. Een huishouden van vier personen kan comfortabel internetten met een downloadsnelheid van 100 – 150 Mbit en een uploadsnelheid van 30 Mbit. Bij grote huishoudens, waar veel personen tegelijk internetten, streamen en tv kijken in 4K kwaliteit, is het goed om voor een minimum downloadsnelheid van 300 Mbit te kiezen en een zo hoog mogelijke uploadsnelheid.

Conclusie

Als je een glasvezelaansluiting hebt kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor glasvezel internet van KPN, of één van de daarmee samenwerkende providers. Kabelinternet is kwalitatief even goed, tenzij je een hoge uploadsnelheid nodig hebt. De snelheid bij DSL is het laagst. Doe nu de postcodecheck om de maximale internetsnelheid op jouw adres te bekijken en de opties te vergelijken.

Heeft deze pagina je geholpen?

Delen op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven