De maximale internetsnelheid op adres bekijken

maximale internetsnelheid adres

Door te kiezen voor een provider met snel internet op je adres ben je verzekerd van storingsvrij internet, TV kijken in een goede kwaliteit en stabiele vaste telefonie. Maar wat is eigenlijk de maximale internetsnelheid op jouw adres? Ondanks dat Nederland is voorzien van een goede infrastructuur, is de maximale snelheid niet overal hetzelfde. Dat komt doordat er wordt gewerkt met verschillende technieken om jouw adres van internet te voorzien. Met de postcodecheck op deze pagina weet je binnen een paar tellen uit welke providers je kunt kiezen. Ook is te zien welke techniek er wordt gebruikt. Doe dus eerst de postcodecheck!

Vul je postcode en huisnummer in en bekijk de maximale internetsnelheid

Drie soorten internet

Verspreid over Nederland liggen drie netwerken die invloed hebben op de maximale internetsnelheid die kan worden bereikt. De techniek op jouw adres is bepalend voor de maximale internetsnelheid. Als er meer technieken op jouw adres beschikbaar zijn kun je kiezen voor de techniek die het snelste internet kan leveren. De technieken die worden gebruikt zijn glasvezel, kabel en DSL. Ook de provider is van invloed op de maximale internetsnelheid op het adres. Naast de maximale internetsnelheid zijn ook de prijs en het aantal Tv-zenders argumenten om een provider te kiezen.

Glasvezel internet op je adres

Glasvezel is de nieuwste techniek, waarmee de hoogste maximale internetsnelheid te behalen is. Op dit moment wordt glasvezel uitgerold over het land. Het is nog niet overal beschikbaar. Het fijne van glasvezel is, dat je jouw glasvezelverbinding niet hoeft te delen met andere internetgebruikers. Het kabeltje in jouw woning of bedrijf gaat rechtstreeks naar een verdeelpunt, zodat er een hoge maximale internetsnelheid op je adres kan worden gegarandeerd. Bij glasvezel zijn de maximale download- en de uploadsnelheid gelijk, namelijk 1000 Mbit.

Kabel internet

Kabel internet wordt aangeboden door Ziggo. Het is ontstaan uit het voormalige Tv-kabelnetwerk. Kabelinternet is in bijna het hele land beschikbaar, behalve in Zeeland, want daar is Ziggo niet actief. Ziggo gebruikt een combinatie van glasvezel tot in de straat en kabel naar de woning. Daardoor is de maximale internetsnelheid op je adres vaak net zo snel of bijna net zo snel als glasvezel als het over downloaden gaat. Uploaden gaat een stuk trager. Je mag bij kabelinternet uitgaan van een maximale internetsnelheid op je adres voor het downloaden van 1000 Mbit en voor het uploaden van 50 Mbit. Doe de Ziggo postcodecheck om de snelheid van Ziggo op jouw adres te bekijken.

DSL

Bij DSL wordt gebruik gemaakt van het voormalige analoge telefoonnetwerk, dat woningen van vaste telefonie voorzag. Dat is een techniek waarbij je door middel van koperen kabels wordt aangesloten op een verzamelpunt in de buurt, van waaruit het internetsignaal met snellere verbindingen kan worden verzonden. De maximale internetsnelheid op je adres is bij DSL het laagst van alle beschikbare technieken, omdat er een aanzienlijk verlies van signaal is naarmate je verder van een verzamelpunt verwijderd bent. Door de beperkte capaciteit kun je ook last hebben van buurtbewoners, die op hetzelfde moment online zijn. DSL is minder stabiel dan kabel en glasvezel. De maximale internetsnelheid voor downloaden is 200 Mbit en voor uploaden 30 Mbit.

Hoe snel moet je internet zijn?

De ideale internetsnelheid varieert afhankelijk van de activiteiten die je online wilt uitvoeren. Voor basisactiviteiten zoals e-mailen en surfen op het web is een downloadsnelheid van 5-10 Mbps meestal voldoende.

Voor streaming in HD-kwaliteit wordt echter een hogere downloadsnelheid aanbevolen, bijvoorbeeld 10-20 Mbps voor één apparaat en 25-50 Mbps voor meerdere apparaten tegelijkertijd. Als je online games speelt, heb je ook een stabiele verbinding nodig met lage latentie (ping) om vertraging te voorkomen.

Het hebben van een snellere internetverbinding heeft verschillende voordelen. Het stelt gebruikers in staat om naadloos video’s te streamen zonder buffering, grote bestanden snel te downloaden en online games te spelen zonder vertraging. Daarnaast kan het ook de productiviteit verhogen voor mensen die thuis werken of afhankelijk zijn van videoconferenties.

Wat is de maximale internetsnelheid van wifi?

Wifi-snelheden kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals afstand, interferentie en het aantal apparaten dat verbonden is met het netwerk. Hoe verder je van de router verwijderd bent, hoe zwakker het signaal zal zijn en hoe langzamer de snelheid.

Om de wifi-snelheid te optimaliseren, kun je verschillende stappen ondernemen. Ten eerste kun je proberen om het kanaal van je wifi-netwerk te wijzigen, aangezien andere naburige netwerken op dezelfde frequentie kunnen interfereren met jouw signaal. Daarnaast kan het ook helpen om je router op een centrale locatie in huis te plaatsen en obstakels zoals muren of meubels te vermijden.

De maximale internetsnelheid van wifi is essentieel bij het kiezen van een draadloos netwerk. Standaarden zoals 802.11b (11 Mbps), 802.11g (54 Mbps), en 802.11n (600 Mbps) bieden verschillende snelheden. Nieuwere standaarden zoals wifi 5 (802.11ac, tot 1,3 Gbps) en wifi 6 (802.11ax, tot 10 Gbps) bieden nog hogere snelheden, ideaal voor huishoudens met veel apparaten en bandbreedte-intensieve activiteiten zoals HD-streaming en online gaming.

Wat is de maximale snelheid van je router?

De kwaliteit van je router speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van de internetsnelheid die je kunt behalen. Als jouw huidige router oud is of niet geschikt is voor hogere snelheden, kan dit een beperkende factor zijn voor jouw internetverbinding.

Om erachter te komen wat de maximale snelheid van jouw router is, kun je kijken naar specificaties zoals “Wireless-N” of “Wireless-AC”. Deze specificaties geven aan welke wifi-standaard wordt ondersteund door jouw router en dus welke maximale snelheid je kunt behalen.

Als je merkt dat jouw router niet voldoet aan jouw behoeften, kun je overwegen om een nieuwe router aan te schaffen. Nieuwere modellen bieden vaak betere prestaties en kunnen hogere snelheden ondersteunen, waardoor je internetervaring aanzienlijk verbetert.

Conclusie

Als je een glasvezelaansluiting hebt kun je waarschijnlijk het beste kiezen voor glasvezel internet van KPN, of één van de daarmee samenwerkende providers. Kabelinternet is kwalitatief even goed, tenzij je een hoge uploadsnelheid nodig hebt. De snelheid bij DSL is het laagst. Doe nu de postcodecheck om de maximale internetsnelheid op jouw adres te bekijken en de opties te vergelijken.

Heeft deze pagina je geholpen?

Delen op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven